Kako koristiti ChatGPT za UI/UX dizajn

Ira Mataić / 09 tra 2024
  • Inovacije
kako-koristiti-chatgpt-za-ui-ux-dizajn

SADRŽAJ:30. studenog 2022., OpenAI je lansirao njihov novi softver, chatbot pod nazivom ChatGPT.


To je bio početak revolucije, gdje se danas AI koristi u brojnim industrijama za razne potrebe.


U listopadu 2023., OpenAI je integrirao vlastiti generativni alat, DALL·E 3, kako bi omogućili prepoznavanje i generaciju slika unutar ChatGPT platforme.


S ovim novim mogućnostima, AI chatbot se počeo kreativno koristiti za stvaranje web stranica.


Možemo li koristiti ChatGPT za dizajniranje web stranica?


Kada god posjetite neku web stranicu, prvo zamijetiti koliko dugo treba da se učita, a zatim dizajn.


Brzo učitavanje je rezultat dobrog programiranja, dok zamjetljivi detalji, funkcionalnosti i ugodno korisničko iskustvo rezultat dizajna.


U biti, potrebna su 2 sastojka kako bi se kreirala dobra web stranica: UI i UX dizajn koji je izgrađen na linijama koda.


Ispada da ChatGPT može pomoći u oba slučaja: AI dizajn i AI programiranje web stranica.

razlika-izmedu-ux-i-ui-dizajna

Može li ChatGPT pomoći sa UI dizajnom?


Da! ChatGPT vam svakako može pomoći kreirati dobro korisničko sučelje.


Postoje brojni razlozi zašto je UI dizajn težak čak i za iskusnog dizajnera, a kamoli za program.


U svrhu ovog bloga, testirali smo mogućnosti ChatGPT chatbota, i iako je najjednostavniji odgovor na pitanje ovog poglavlja da, nije tako jednostavno.


Istina je da lako možete otkriti različite alternativne perspektive, generirati ideje, i kreirati jednostavnije dizajnirane slike.


No sa 3 novostvorene stranice svake sekunde, stvaranje zamjetnog kvalitetnog dizajna nije u skladu trenutačnim AI mogućnostima.

Može li ChatGPT pomoći s UX dizajnom?


UX ili korisničko iskustvo je suma svih elemenata koji čine web stranicu.


Puno truda i rada ulazi u kreaciju ugodnog korisničkog iskustva. Postavlja se pitanje, kako može ChatGPT pomoći?


Stvaranje korisničkih persona i korisničkih putanja su ključni koraci za razumijevanje interakcije osoba s vašim proizvodom. Ispisivanje persona i putanje postaje lakše sa dobrom listom prompt primjera i unosom podataka.


Također je lakše saznati veće količine informacija o UX metodama i strategijama te koristi ChatGPT za generaciju UX dizajn ideja. Istovremeno, proces otkrivanja web stranica za UX inspiraciju je lakši i brži.


Iako AI može pomoći prilikom određenih koraka UX dizajna kao što je wireframe kreacija, i dalje ima puno mjesta za poboljšanje.

proces-ux-dizajna-petlja

Kako koristiti ChatGPT za wireframe kreaciju?


Sa dodanom mogućnosti analize i generacije slika, Open AI chatbot vam može pomoći stvoriti ili analizirati wireframe slike. Ili bi trebao moći.


Pokušali smo generirati wireframe slike, ali smo potvrdili da ChatGPT još nije u mogućnosti stvoriti precizan wireframe.

chatgpt-genracija-wireframeova

No ChatGPT se može koristiti na druge načine kao što je stvaranje UX ideja, pomoć s UX osnovama, te analizirati postojeće wireframe slike s varijabilnim uspjehom.


Iznenađujuće, ChatGPT može pomoći prilikom A/B testiranja, točnije može izgraditi plan testiranja i generirati izvještaje.


Kada smo ga izravno pitali može li doista provesti A/B testiranje, odgovorio je sljedeće:

moze-li-chatgpt-provesti-ab-testiranje

Primjer: Razvoj brzog prototipa za mobilnu aplikaciju

Sve započinje s pitanjem: „Može li ChatGPT pomoći brzo razviti prototip mobilne aplikacije?“

moze-li-chatgpt-razviti-brzi-prototip-za-mobilnu-aplikaciju-1
moze-li-chatgpt-razviti-brzi-prototip-za-mobilnu-aplikaciju-2

Pitali smo ga kako točno može pomoći prilikom tih koraka, AI je odgovorio da može pomoći na sljedeće načine.


1. Definiranje cilja

AI pomaže razjasniti svrhu i ciljeve aplikacije, uz postavljanje pitanja koji pomažu tijekom brainstorming faze.


2. Istraživanje i ideacija

Može pružiti različite uvide temeljene na istraživanju i navesti najbolje industrijske prakse kako bi pomogao prilikom stvaranja ideja.


3. Skiciranje i wireframe izrada

ChatGPT tvrdi da ne može stvoriti skice ili wireframe slike, ali nas može provesti kroz proces stvaranja i pružiti povratne informacije za naše kreacije.


4. Dizajn

Može ponuditi savjete vezane za principe UI/UX dizajna, raspored, sheme boja i vizualne elemente kako bi lakše kreirali modela i prototipova.


5. Razvoj prototipa

Chatbot može pomoći prilikom konceptualizacije i planiranja interaktivnih elemenata prototipa što uključuje korisnički tok i navigaciju.


6. Testiranje i iteracija

Može pomoći uz pomoć prijedloga metoda i kriterija testiranja uz istovremeno tumačenje povratnih informacija korisnika i pomoć prilikom iteracije prototipa.


7. Usavršavanje

Može ponuditi prijedloge za usavršavanje prototipa na temelju povratnih informacija i testiranja, čime pomaže u prioritizaciji i implementaciji promjena.


8. Dokumentacija

Open AI bot može pomoći organizirati i dokumentirati dizajnerske odluke, korisničke tokove i interakcije.


Iako tvrdi kako može pomoći prilikom svakog koraka razvoja prototipa aplikacije, stvarna učinkovitost ostaje upitna zbog ograničenja i uobičajenih problema današnjih AI modela.

Kako integrirati ChatGPT u radni proces?

Iako je ChatGPT online tek 2 godine, praktički je posta sveopće prisutan u modernom radnom okruženju.


U odjelu za kreiranje sadržaja se AI rutinski koristi kroz cijeli radni proces.


Uglavnom kako bi generirali nove ideje, poboljšali napisane tekstove, provjerili gramatiku, izborili se sa spisateljskom blokadom i pronašli baš onu jednu riječ koja nam nedostaje.


No kako bi saznali kako dizajneri integriraju AI u njihov radni proces, ispitali smo naš dizajnerski tim.


Naš voditelj dizajn tima i UI/UX dizajnerica koriste ChatGPT kako bi generirali privremeni tekst, tako zamjenjujući uobičajeni Lorem ipsum, te kako bi kreirali fiktivna imena ili slično.


Ponekad koriste AI za generaciju novih ideja, kako bi organizirali pojmove ili liste podataka, te kako bi stvorili ili prilagodili cjelokupni style guide.


S druge strane, naša 3D i grafička dizajnerica, Sara Katona, tvrdi kako joj AI samo otežava radni proces i ograničava kreativnost, pa u potpunosti izbjegava takve alate.


Sudeći prema odgovorima koje smo dobili, integracija ChatGPT alata u vaš radni proces uvelike ovisi o vašim preferencijama i stilu rada.


Ako imate problem smisliti neku ideju, isprobajte AI chatbot dok koristite druge izvore inspiracije kao što su Dribbble i Pinterest.


Također, ako vam treba prijedlog za odabir fonta, paleta boja s određenom emocijom, savjet o rasporedu elemenata ili koristan podsjetnik principa dizajna – možete pitati svog digitalnog kolegu.

Može li ChatGPT zamijeniti web dizajnere ili product dizajnere?


Najvjerojatnije, ChatGPT nikada neće moći zamijeniti web i product dizajnere, primarno jer mu to nije svrha.


Danas na tržištu postoje drugi, više specijalizirani AI alati kao što su Galileo AI, koji se reklamiraju kao tekst u UI, kreirajući korisnički sučelje na temelju teksta.


Iako takvi alati mogu biti korisni, trenutačno niti jedan ne može zamijeniti iskusnog dizajnera, s čime se i naš tim slaže u nekim aspektima.


Neke od rečenica koje su nam spomenuli su: „Klijenti četo imaju problem opisati što točno žele. NE možeš ih samo slušati, već trebaš razumjeti.“ i „AI reciklira, dok ljudski um stvara. Teško je napraviti nešto jedinstveno od programa treniranom na već postojećem.“


Glavno mišljenje koje dijele svi članovi se odnosi na korištenje psihologije i emocija kao baze dizajna, što je jednom AI programu nemoguće procesuirati i replicirati.

„Vjerujem da su AI softveri alati, koji, ako su korišteni pravilno, i u pravilom okruženju, mogu uvelike olakšati i ubrzati rad. Iz perspektive dizajna, već sada postoje AI alati koji na osnovu tekstualnog opisa složiti funkcionalno sučelje web stranice ili mobilne aplikacije, spremno za razvoj. Međutim, barem za sad, ti rezultati, iako tehnički savršeno izvedeni, u pravilu su generički i ne osobito pamtljivi.

UX podiže razinu korisnosti digitalnog proizvoda dok je ljudsko oko, i iskustvo dizajnera element koji dizajn podiže na višu razinu. Predviđam da će to, u svijetu grafičkog, product, web i ostalog dizajna, uzrokovati veću podjelu između dizajnera koji bez previše razmišljanja smještaju predefinirane komponente u šablonu i dizajnera koji ulože vrijeme i trud kako bi napravili zaista jedinstven proizvod.“ - Ivan Leš, Dizajn tim lead

Može li ChatGPR dizajnirati web stranicu? Ne.


Hoće li ikada moći kreirati web stranicu? Vrlo vjerojatno isto ne.


No uz kontinuirani razvoj AI tehnologije, softvera i različitih alata, vidjeti ćemo što nas čeka.