Implementacija ERP rješenja Pantheon u poslovanje tvrtke Gauss d.o.o.

Petak, 22 prosinca, 2017

U prosincu 2016. godine sredstvima iz EFRR-a implementirali smo ERP rješenje u poslovanje tvrtke.

Implementacija Pantheon ERP rješenja financiranog iz projekta eImpuls sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj donijela je brojne promjene u poslovanje tvrtke Gauss d.o.o., ponajviše za menadžment i računovodstvo. Iako je implementacija prošla uspješno, očekivani rezultati će se ostvariti kroz vrijeme i nakon bar dvije poslovne godine. Najbitnije stavke na koje utječe Pantheon su bolji uvid u prihode i troškove prema odjelima, omogućeno povezivanje projekata s odjelima i osobama, bolji pregled evidencije prisustva na radnom mjestu što omogućava bolji pregled izvještaja za menadžment. U vidu promjena za računovodstvo očekuje se preuzimanje potpune kontrole nad podacima i izvješćima, usklađenost s međunarodnim standardima, viševalutno praćenje poslovanja (izvještaji u HRK, EUR…), automatizacija knjiženja dokumenata, svi izvještaji po odjelima i nositeljima troška te brojne druge prednosti. Konstantna poboljšanja poslovanja su prioritet, čemu u prilog idu i sljedeće činjenice:

Istraživanje britanske konzultantske kuće PwC, provedeno u vremenskom razdoblju od studenog 2015. do siječnja 2016. godine u 26 zemalja, ukazuje na rast ulaganja u digitalizaciju poslovanja. Trećina ispitanih poduzeća ocjenjuje svoju razinu digitaliziranosti kao visoku, uz očekivanje kako će ta brojka u prosjeku porasti sa 33% na 72% u idućih pet godina. Veliki dio tih ulaganja bit će usmjeren na digitalne tehnologije, kao što su senzori ili uređaji za povezivanje, softver, aplikacije i sustavi za upravljanje poslovanjem. Više od polovice tih poduzeća pretpostavlja da će amortizirati taj trošak u roku od dvije godine. U istraživanju je procijenjeno da će se tijekom tog prijelaza troškovi smanjivati u prosjeku 3,6 posto godišnje, a prihodi povećavati u prosjeku 2,9 posto. U apsolutnim vrijednostima, riječ je o 421 milijardi dolara ušteda i istodobnom povećanju prihoda od 493 milijarde dolara.

Očekuje se povrat ulaganja kroz 2-3 godine, dok će se određena poboljšanja vidjeti vrlo brzo i generirati uštede vremena i resursa.

 

Sanja Radić

Sanja is a Project Manager. She graduated in Faculty of Economics in Osijek, specialized in Business Informatics. She loves social media, new technologies, journalism, blogging and travel.

© 2021, Sva prava pridržana