E-commerce

Povećajte prosječnu vrijednost narudžbe iz vaše e-trgovine

Stjepan Jozipović 10. ožujka 2022.

increase your AOV with sales funnels.jpg

UVOD

 

Postoje samo 3 načina za rast poslovanja vašeg webshopa:

 

 • Generirajte nove kupce
 • Potaknite kupce da kupuju više
 • Potaknite kupce da kupuju češće

 

Prethodni blog iz PPC serije ukazao vam je na opće postavke koje trebate imati s PPC oglašavanjem da biste mogli generirati nove kupce. Takva postavka imala je puno pretpostavki od kojih smo krenuli te nam je definitivno ostalo puno više prostora za zaroniti u detalje i pojedine platforme.

 

No prije toga želimo da izgradite dobre temelje - maksimizirajući prosječnu vrijednost narudžbe vašeg weshopa.

 

Zašto?

 

Zato što želite zaraditi što više novaca sa svakom posjetom, mjereno nečim što se zove “Earned Per Visit” (EPV).

 

Nakon što ih ostvarite, možete svoj webshop "napasti" sa što više posjeta, a da bismo vam pomogli u tome, pokrit ćemo PPC platforme s najboljim performansama u idućim blogovima.

 

Stoga ćemo vas voditi kroz jednu od najučinkovitijih stvari u svijetu e-commerca koja će vam pomoći da rastete tako što će potaknuti kupce da kupuju više - PRODAJNI SUSTAVI.

 

Jeste li spremni povećati svoju prosječnu vrijednost narudžbe?TEHNOLOGIJA: ŠTO JE POTREBNO I ZAŠTO

 

Nekima je ovaj dio možda očit, ali ćemo ga ipak proći. Da biste mogli u potpunosti stvoriti, pokrenuti i optimizirati svoj prodajni sustav, trebali biste koristiti neki dobar CRM program, po mogućnosti uključen u platformu. Primjerice, Gauss Box već ima integriran CRM prilagođen svim potrebama, uključujući i ovu.

 

Budući da sustav ima mnogo točaka konverzije (prodaje) kroz koje korisnik prolazi, željeli biste imati mogućnost praćenja i podataka o svima njima, a da istovremeno možete vidjeti kako se svaki kupac ponašao zasebno.

 

Na taj način možete pronaći obrasce, lako izračunati svoj EPV i zatim se usredotočiti na poboljšanje prodajnog sustava koliko god možete.

 

Ne brinite, kada prođemo kroz svaki dio sustava, trebali biste imati malo više razumijevanja za ono što ovdje govorimo.

 

ŠTO SU PRODAJNI SUSTAVI

 

Možemo ih opisati kao sekvence radnji/stranica koje su usmjerene na pružanje potpune usluge kupcu oko prvotno kupljenog proizvoda, dajući vam više novca po kupnji.

 

Posebno su dizajnirani za kreiranje korisničkog putovanja koje će im pokazati:

 

 • Kako brže doći do njihovih rezultata
 • Kako učinkovitije postići ciljeve
 • S kojim se problemima mogu suočiti kasnije u procesu i unaprijed im ponuditi rješenje

 

i puno više. Primjerice, ako prodajete noćnu kremu za kožu, možete im ponuditi dnevni serum za hidrataciju kože ili prigodnu “bombu” za kupanje, piling itd.

 

Shvaćate ideju.

 

Općenito, postoje 4 dijela, odnosno kategorije uključene u prodajni sustav. Oni su:

 

 • Order Bump
 • Upsell
 • Downsell
 • OTO - jednokratne prilike

 

Order Bump

 

Možete ga zamisliti kao dodatak za narudžbu, na primjer, ako prodajete micelarnu vodu, možete imati i ponuditi blazinice kao dodatak za narudžbu. Prikazuje se kao potvrdni okvir ponude, što znači da ju kupac treba samo označiti kvačicom kako bi je dodao u kupnju.

 

To se pokazuje svakom kupcu koji u košaricu stavi micelarnu vodu.

 

Upsell

 

Po uzoru na micelarnu vodu, vaš upsell može biti paket koji sadrži sve što je potrebno osobi za čišćenje i njegu kože lica.

 

To se pokazuje svakom kupcu koji je završio proces naplate micelarne vode, bez obzira na to je li kupac uzeo blazinice ili ne (Order bump). Razlog zašto se prikazuje nakon uspješne kupnje je zato što je to samo nadogradnja na njihovu narudžbu, što je puno lakše nego im prodati paket na početku.

 

U slučaju da kupac pristane na tu dodatnu prodaju, vi samo ažurirate njihovu CC naplatu.

 

Downsell

 

Ovaj dio prodajnog sustava prikazuje se samo kada kupac odbije ponudu za dodatnu prodaju (Upsell). Ovo služi kao proizvod/ponuda između. U našem primjeru, budući da je kupac kupio micelarnu vodu, a odbio paket za čišćenje i njegu kože lica, možete mu ponuditi manji paket. Može biti nešto poput micelarne vode, pilinga ili hidratantnog seruma.

 

Cijela ideja temelji se na prikazu cijena za malo, srednje i veliko pakiranje. Micelarna vodica je malo, upsell je veliko, a zatim downsell srednje pakiranje i, naravno, srednja cijena.OTO’s

 

Obično se koriste za promociju još nepubliciranih proizvoda uz velike snižene cijene ili ponudu unakrsne prodaje na temelju podataka. U tom slučaju, na primjer, ako vidite da ljudi koji kupuju micelarnu vodu često kupuju regeneratore za kosu, možete ponuditi taj proizvod posebnom cijenom za njih ako ga odmah odaberu.KAKO GA STVORITI

 

Ovdje je očito da prvo što trebate jest pogledati i analizirati podatke koje imate.

 

Ako tek počinjete sa svojim webshopom, to bi značilo testiranje tržišta ili ako već vodite uspješan webshop, svoju bazu podataka kupaca.

 

Nakon što to učinite, trebali biste se usredotočiti na stvaranje prodajnog sustava samo za jedan proizvod.

 

Slobodno testirajte različite ponude i uključene proizvode kako biste vidjeli koji će biti najbolji. Znate, rotiranje nekoliko različitih order bumpa, prikazivanje različitih upsell-a i down-sell-a i miješanje različitih OTO-a.

 

Nakon što završite s testiranjem i imate jasnog pobjednika – što znači da ste pronašli pravu kombinaciju za svoj prodajni sustav koji donosi najveći EPV, možete prijeći na sljedeću fazu.

 

SLJEDEĆI KORACI

 

Logički sljedeći koraci podijeljeni su u dva dijela:

 

Prvo, trebali biste se usredotočiti što više na aktivnosti generiranja posjeta na ovaj novi prodajni sustav, odnosno stranicu proizvoda koji sustav kreće, a drugo, ponoviti proces stvaranja prodajnog sustava oko drugog proizvoda, potpuno nepovezanog s prvim.

 

Stvaranje novog prodajnog toka oko drugog proizvoda trebalo bi biti puno lakše sada kada ste iskusili proces i fazu testiranja, a generiranje prometa na prvome ćemo detaljno obraditi u sljedećih nekoliko blogova. Svi će oni biti orijentirani na PPC i pokrivati ​​najveće platforme za oglašavanje kao što su Google, FB/IG, LinkedIn i Twitter.

SAŽETAK

 

Od 3 načina za razvoj poslovanja vašeg webshopa, potaknuti ljude da kupuju više prilikom posjeta može biti vrlo lako s prodajnim sustavima. To je jednostavan način da glatko ponudite dodatne proizvode ili samo više proizvoda koji su već kupili, što kupce čini sretnima, a vama daje i više novčanog prometa.

 

Postoje 3 glavna dijela prodajnog sustava:

 

 • Order Bump
 • Upsell
 • Downsell

 

Njihovo korištenje za sve ili barem za najpopularniji proizvod može i povećat će vašu prosječnu vrijednost narudžbe u trenu. To ide ruku pod ruku s načinom kreiranja paketa usluga od proizvoda jer koristi istu logiku i podatke.

 

Ako mislite da je ovo nešto što biste mogli implementirati i imati koristi od toga, ali niste sigurni kako započeti, samo rezervirajte konzultacije s nama, a mi ćemo vas usmjeriti.

 

Zakažite besplatne konzultacije

footer logo

© Gauss 2021. Sva prava pridržana.

Internetsku stranicu je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost trgovačkog društva Gauss d.o.o.