FAQ

1. Kako postati dio Gauss tima?

Više je načina kako možeš postati dio našeg tima. Jedan od njih je prijava na otvorene natječaje koje možeš pogledati ovdje. Budi slobodan/na prijaviti se i ako ne udovoljavaš možda svakom navedenom kriteriju u oglasu. Važnije nam je da imaš volje i želje naučiti i usavršiti ono što ti nedostaje. Ako ni jedan trenutno otvoreni natječaj ne odgovara tvojim preferencijama, pošalji nam otvorenu prijavu za posao putem linka. U dinamičnom smo okruženju tako da te već možda sutra zatrebamo. Osim toga, jako cijenimo i preporuke naših zaposlenika te polaznike naše Gauss Akademije koja nam uvijek donese neke nove članice i članove Gauss tima.  

2. Kako izgleda i koliko traje proces selekcije?

I. Intervju s HR managericom – prvi intervju je s kolegicom iz HR odjela, a tijekom intervjua razgovarat ćete o tvojem dosadašnjem iskustvu, motivaciji, željama i preferencijama. „Pročešljat“ ćete zajedno tvoj CV te ćeš odgovoriti na pitanja o eventualnim „rupama“ u CV-ju. Po završetku intervjua trebat ćeš riješiti neke nepsihometrijske testove, a s HR managericom ćeš se dogovoriti hoćeš li taj dio riješiti online ili uživo. Trajanje intervjua je otprilike sat vremena (pola sata traje razgovor, a otprilike pola sata je potrebno za rješavanje testova).

II. Tehnička procjena – nakon što završiš razgovor s HR managericom, vjerojatno ćeš biti uključen/na u procjenu tehničkog znanja, vještina i mogućnosti. Taj dio s tobom će provjeriti Voditelj/ica odjela u koji bi trebao/la doći i/ili Tehnički direktor. Ovisno o tvom senioritetu i području interesa, ovaj dio procjene provodi se na 2 načina: prvi je live rješavanje zadataka uz istovremeno dobivanje povratne informacije od osobe koja radi procjenu, a drugi je dobivanje zadatka na e-mail. Ponekad je moguće da dobiješ i oboje. Ovisno o tvom dosadašnjem iskustvu ovisi i težina zadatka koji ćeš dobiti, ali svaki od njih je iznimno detaljno objašnjen i pojašnjen. Ako dobiješ zadatak na e-mail, rješavaš ga remote i tempom koji tebi odgovara, a tijekom rješavanja zadatka imat ćeš na raspolaganju za pomoć osobu koja i radi procjenu (putem e-maila i putem Skypea).

III. Završni intervju – ovisno o radnom mjestu, senioritetu i sl., netko će možda ovaj krug i preskočiti, ali za one koji neće, evo nekoliko informacija. Na posljednjem selekcijskom koraku razgovarat ćeš sa članovima Uprave, pojasnit će ti se odgovornosti, ovlasti i očekivanja, imaš mogućnost pregovarati o plaći kao i pokazati se kao idealni novi Gaussovac. Ovaj razgovor u prosjeku traje 30ak minuta i vrlo je ležeran i opušten tako da se ne trebaš plašiti Uprave.

IV. Pismo namjere – ako si nam dokazo/la da ćeš se odlično uklopiti u našu klimu i kulturu, zadovojio/la na tehničkoj procjeni i pokazao/la da smo mi 'fit' s tobom kao i ti s nama, možeš očekivati na svom e-mailu pismo namjere. U njemu ćeš moći pronaći sve najvažnije elemente na kojima se zasnivao radni odnos (od iznosa plaće, broja dana godišnjeg odmora, informacije o opremi koju ćeš dobiti, predviđenom prvom radnom danu i sl.). Ako će ti ponuda odgovarati i potvrdiš nam svoj dolazak, vidimo se vrlo brzo na radnom mjestu. 

 

Trajanje cijelog procesa selekcije (od zaprimanja tvog CV-ja do potpisivanja ugovora) ovisi jesi li aplicirao/la na neki otvoreni natječaj za posao ili smo te pozvali nakon što smo zaprimili tvoju otvorenu prijavu za posao, kao i vremenski koliko će ti trebati za rješavanje tehničkog zadatka. Ali trudimo se da cijeli proces ne traje dulje od mjesec dana!

3. Kako se najbolje pripremiti za selekciju?

Tijekom selekcije, neovisno za koje radno mjesto se provodi, maksimalno se trudimo da se kandidat/kinja osjeća ugodno i da mu/joj nije stresno. Svjesni smo da je gotovo pa nemoguće da je kandidat/kinja u potpunosti opušten/a (ipak je u pitanju potencijalni novi posao), tako da ti nećemo zamjeriti ako se na prvu ne možeš nečega sjetiti, ako se u nekom trenu „zblesiraš“, zaboraviš što si htio/htjela reći ili malo i zamucaš. Imamo vrlo razumnu HR managericu koja će dati sve od sebe da se osjećaš dobrodošlo i da ti eventualnu nelagodu i strah svede na najmanju moguću mjeru. A kako se za to pripremiti? Prouči malo svoj CV, prisjeti se nekih stavki iz njega koje si možda i smetnuo/la s uma, budi što više možeš opušten/a i prirodan/na. Jedna od naših (važnijih) organizacijskih kompetencija jest povjerenje i poštenje tako da samo budi iskren/a i svoj/a i ne sumnjamo onda u ishod selekcijskog procesa. 

4. Mogu li selekciju odraditi online?

Sve korake selekcije moguće je odraditi u potpunosti online, ali ako se nalaziš negdje u blizini i nije ti problem posjetiti nas u našem osječkom uredu, bit će nam drago barem jednom uživo te vidjeti. Da i ti dobiješ dojam o atmosferi koja kod nas vlada, a i da te mi ne upoznajemo isključivo putem ekrana.

5. S kime ću se susresti tijekom selekcije?

Tijekom selekcije susrest ćeš se s našom HR managericom, voditeljem/icom odjela u koji dolaziš, Tehničkim direktorom i članovima Uprave. No, s kime god komunicirao/la tijekom selekcije, sigurni smo da ćeš se osjećati ugodno i opušteno.

6. Koje pogodnosti nudite svojim zaposlenicima?

O pogodnostima koje nudimo možeš pročitati ovdje.

7. Kada ću tijekom selekcije dobiti informaciju o plaći?

Kod nas plaća nije tabu tema i o njoj ćemo vrlo otvoreno pričati već na prvom koraku selekcije. Naša HR managerica pitat će te o tvojim željama i očekivanjima po pitanju plaće i upoznat će te s našim ljestvicama senioriteta te rasponima plaća za pojedinu razinu. Razgovor o tome, kao i iznos koji spomeneš, nije kriterij za (ne)uključivanje u daljnju selekciju tako da možeš u potpunosti otvoreno i opušteno o tome razgovarati. Nakon tehničke procjene dobit ćemo točnije uvid u tvoju razinu senioriteta te će ti se sukladno tome dati prijedlog plaće. Ti imaš mogućnost o tome dodatno pregovarati na završnom intervjuu s članovima Uprave, a konačan iznos i ponudu početne plaće jasno ćeš imati navedeno u pismu namjere.

8. Koliko često zapošljavate?

Na ovo, nažalost, nemamo točan odgovor jer ovisi o nekoliko kriterija: obujmu posla, stopi fluktuacije, novim projektima, kvaliteti pristiglih prijava i sl. Stoga te svakako pozivamo da kontinuirano pratiš slobodna radna mjesta objavljena na našoj web stranici i društvenim mrežama te da se prijaviš ako ti neki od natječaja bude interesantan.

9. Trebam li što ponijeti sa sobom prilikom dolaska na intervju i/ili tehničko testiranje?

Samo osmijeh, pozitivu, iskrenost i dobru volju.

10. Je li moguće raditi u potpunosti remote?

Kao i većina drugih IT kompanija, i mi omogućavamo remote rad, a u kojoj mjeri, ovisi o razini senioriteta. Naime, ako je osoba u potpunosti nova u Gaussu, a k tome je i junior početnik, svakako preferiramo da radi iz ureda zajedno s drugim kolegama kako bi što brže i lakše upoznala radne kolege i usvojila poslovne procese, procedure i pravila i kako bi se u konačnici što prije maknula iz razine Junior Trainee u karijernim ljestvicama. Iako većina Gaussovaca preferira rad iz ureda, uz povremeni remote rad, imamo i kolege koji su u potpunosti remote.

footer logo

© Gauss 2021. Sva prava pridržana.

Internetsku stranicu je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost trgovačkog društva Gauss d.o.o.