CMS - sve što trebate znati

Nikolina Hodak 31. siječnja 2023.

cms.png

CMS, poznat i pod nazivom Content Management System, softver je koji pomaže korisnicima da kreiraju, uređuju i objavljuju sadržaj na web stranici bez naprednog programerskog znanja. Možete izraditi svoju web stranicu bez potrebe da znate kako napisati kod. Takvi alati čine proces stvaranja, pisanja i upravljanja sadržajem vrlo jednostavnim s obzirom na to da vam nude predloške koji funkcioniraju unutar dizajna web stranice.


Općenito, korisnik može upravljati sadržajem, dodavati stranice ili objavljivati ​blog ​postove bez narušavanja cjelokupnog izgleda i dizajna web stranice. Odličan je za organizacije jer omogućuje viećem broju korisnika ili članova tima da upravljaju i nadziru web sadržaj. Njegova jednostavnost također vam omogućuje da sadržajem web stranice upravljate dio po dio.  


Uobičajene značajke CMS-a odnose se na (Optimizely.com):

• stvaranje sadržaja - omogućuje korisnicima jednostavno upravljanje i stvaranje sadržaja,

• pohrana sadržaja – pohranjuje sav vaš sadržaj na jednom mjestu,

• tijek rada – dodjeljuje dopuštenja za upravljanje sadržajem na temelju uloge korisnika (urednik, admin, autor),

• objavljivanje sadržaja – omogućuje vam da objavite sadržaj live. 


U sljedećim poglavljima dat ćemo vam pregled nekih od najkorisnijih prednosti koje dobivate korištenjem CMS alata.  


Jednostavno sučelje

Na što točno mislimo kada kažemo da ne trebate pomoć programera za upravljanje sadržajem vaše web stranice?


Ne morate ovisiti o programerima ili o znanju kodiranja da biste izradili i uredili sadržaj na svojoj web stranici. Članovi vašeg tima mogu stvarati promjene po želji, dodavati stranice ili objavljivati ​blog ​postove. CMS se temelji na drag-and-drop sustavu i uz malo obuke korisnici mogu upravljati sadržajem bez podrške programera. Tehničkim programerima to daje prostor da se usredotoče na funkcionalnosti i napredne značajke.


Urednici sadržaja mogu kreirati tekst i stilizirati ga, dodavati multimediju, unositi blogove, dodavati stranice, upravljati navigacijom itd. Osim toga, vaš će tim imati prostora za učinkovitiji rad i racionalizaciju radnih procesa. Neki alati, kao što je Gauss Box, omogućuju vam upravljanje višestrukim web stranicama s jednog sučelja, a također vam pružaju i višejezičnu podršku. Sami upravljajte svim sadržajem i opcijama web stranice na jednostavan način.Pogodan za SEO

Jednostavno rečeno, optimizacija za tražilice (ili skraćeno SEO) proces je koji pomaže vašoj web stranici/sadržaju da se rangira više na, primjerice, Googleu. SEO se odnosi na organsko rangiranje, što znači da ne morate platiti da svoju web stranicu gurnete na vrh stranice na tražilicama. Naravno, onda možete zamisliti koliko je SEO ključan za izgled i pozicioniranje web stranica u organskom pretraživanju.


To je također vrlo važan dio privlačenja prometa i potencijalnih kupaca na vašu web stranicu. Pomoću CMS alata jednostavno optimizirajte vašu stranicu s title tagovima, meta opisima, ključnim riječima, URL-ovima pogodnim za pretraživanje, itd. Neki CMS alati također će vam omogućiti dodavanje preusmjeravanja u slučaju da morate poništiti objavu ili imate stranicu koju trebate izbrisati.Mogućnost više korisnika

Još jedna odlična strana ovog modula je to što omogućuje da više korisnika istovremeno pristupi CMS-u. Konkretno, članovi vašeg tima mogu u bilo kojem trenutku upravljati sadržajem vaše web stranice i raditi na istoj landing stranici. Na primjer, vaš marketinški tim može stvarati i objavljivati ​​sadržaj, a vaši programeri mogu vašoj temi dodavati prilagođeni kod. CMS je vrlo praktičan za rastuća poduzeća jer mogu upravljati web-stranicom i uređivati ju u skladu s rastom poduzeća.Korisnička dopuštenja

Vezano uz mogućnost više korisnika, možete prilagoditi korisničke uloge i dopuštenja unutar CMS-a. Korisno je jer možete postaviti dopuštenja kako biste dopustili članovima tima da doprinose samo onoliko koliko je potrebno. Korisnici mogu prisutpiti samo onome što im je potrebno - to će spriječiti sve potencijalne pogreške da mijenjaju nešto što ne bi trebali.Odvojeni sadržaj i dizajn

Ako želite napraviti neke promjene u izgledu i dizajnu svoje web stranice, možete joj jednostavno pristupiti unutar CMS-a. Neka dizajn vaše web stranice bude svjež i moderan. Neizbježno je da dobar dizajn i sadržaj mogu ostaviti snažan dojam na korisnike. Isto tako se može odnositi na tražilice - one mogu rangirati web stranice na temelju ukupne kvalitete i noviteta njihovog sadržaja. Dobra vijest je da kada stvarate i uređujete sadržaj, on ostaje odvojen od dizajna front-enda.


Omogućuje vam izmjene dizajna bez straha od brisanja ili izmjene sadržaja i funkcionalnosti stranice. CMS svim korisnicima olakšava proces upravljanja promjenama unutar web stranice.S Gauss Boxom možete postići sve gore navedeno. Implementirajte modernu i fleksibilnu platformu i olakšajte život članovima svog tima uz CMS modul. Zakažite sastanak s nama ako želite pristupiti značajkama CMS-a. Naš tim će se rado posavjetovati s vama!

footer logo

© Gauss 2021. Sva prava pridržana.

Internetsku stranicu je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost trgovačkog društva Gauss d.o.o.